Kaj lahko počnem?

Slovenska obala je majhna, pa vendar čudovita. Tisti, ki iščete mir, počitek in naravo, boste to gotovo našli pri nas. Spoznati obalo malo drugače, je gotovo izziv. Veliko obiskovalcev razume morje kot centere turističnih središč in plažo. Mi vam ponujano obalo z druge strani, ki vključije vse poznano in še več. Veliko obiskovalcev nikoli ne doživi takšnih počitnic. Človek je del narave s katero živimo.

Seča, nasip med restavracijo Ribič in Avtokamp Lucija

Priporočamo vam uporabo kolesa za ves čas letovanja. Poskrbeli boste za svoje telo, hkrati pa dostopali do vseh delov obale, brez iskanja prostega parkirnega prostora in vožnje v poletni gneči.

Po dogovoru vas lahko odpeljemo na določeno točko na obali in vas pridemo iskati. Tako boste lahko brez skrbi in obveznosti na morju oz. plaži.

Na kratko vam predstavljamo potovanje od najetega apartmaja in vse do Portoroža in pešpot po naši okolici. Pot do morja je nezahtevna za kolesarje, brez posebnih vzponov saj se nahajamo le na 35 m nadmorske višine. 2.5 km se peljete po neprometni cesti mimo osnovne šole do trga v Sečovljah.

Pot nadaljujete po urejeni stezi za kolesarje in pešce (Parencana) 3 km. Sprehajalna pot in kolesarska steza je speljana v Krajinski park Sečoveljske soline, kjer je tudi naravni rezervat za ptice. Ostane še 1.2 km poti do plaže pri gostilni Ribič, ki pelje ob Jernejevem kanalu. Videli boste privezane jadrnice, čolne.

Na začetku (pri gostilni Ribič) je plaža primerna za otroke. Na nasipu ob morju, rt Seča, je veliko prostora za športne aktivnosti (kajt, surf, odbojka…). Na prostem so postavljena orodja za vadbo.

Pot se nadaljuje po Avtokampu Lucija, ki je prehoden za pešce in kolesarje do Marine Portorož. Kopate se lahko vse od restavracije Ribič proti Portorožu ali pa občudujete Sečoveljske soline oz. Portoroški zaliv.

Obiščete lahko hrib nad rtom Seča, Forma Viva, z odlično razgledno točko (nad Avtokampom Lucija). S kolesom lahko nadaljujete pot do Portoroža, pod tunel na Valeti, kjer je včasih potekala ozkotirna železniška proga Parencana. Hitro prispete v Strunjan. Kolesarska pot pelje vse do drugega tunela in v Izolo, od tam pa po obali vse do Kopra. Izberete si lahko krajšo pot in iz Portoroža po obali obiščete turistični kompleks Bernardin in vse do Pirana. Z malo datne energije za vzpon čez hrib, lahko obiščete letovišče Fiesa.

Skratka, če bo vaš dopust dovolj dolg, lahko raziskujete prav vsa obalna mesta, plaže s kolesom, peš ali kako drugače, in se kopate kjer želite.

Načrt potovanja s kolesom ali peš si lahko pogledate na tej povezavi.

Do obale pri Ribiču, imate z vozilom le nekaj minut. Parkirni prostor je urejen in plačljiv. Z vozilom lahko hitro prispete v Lucijo (5,8 km – 10 minut) in opravite nakupe v industrijski coni (Eurospin, Tuš, Lidl) ali v centru Lucije (Mercator…).

Ogled letališča Portorož je skoraj nujen. Če imate pustolovskega duha se lahko naročite na panoramski izlet z letalom ali pa skok s padalom.

Smo v neposredni bližini hrvaške meje, ki je tik ob letališču Portorož. Mejni prehod prečkate tekoče (prost prehod) kar dodatno vabi, da raziskujete bližnjo in daljno Istro, stara zgodovinska mestna središča kot so Buje, Motovun, Buzet. V kolikor je vaš cilj namakanje v morju in sproščanje, so v bližini odlične in dostopne plaže: Kanegra (13 km – 19 minut), Savudrija (18 km – 24 minut) ali v Umagu (16 km – 22 minut). V Umagu se nahaja čudovit Aqua park. Primeren je za mlade in razigrane, ki uživajo na vodnih dogodivščinah.

V naši okolici imamo urejene pohodne poti. Prva pelje iz Sečovelj do Kroga Medoše, Korte in nazaj v Parecag. Daljša pot pa vodi iz Sečovelj do Kroga, skozi Dragonjo v Novo Vas, v Padno ter nazaj v Parecag.

Ko vas zgrabi lakota, lahko izbirate v bližini med restavracijo na letališču, gostilno Mama Marička od master šefa Klemna. Lahko se ustavite na lokalnem pivu in kulinaričnih dobrotah v gostilni Stazione Parenzana ali zavijete ob Jernejevem kanalu do restavracije Ribič, ki je ena izmed odličnih ribjih gostiln s pogledom na soline in morje.

Na željo vam priskrbimo plinski žar in v prijetnem vzdušju pripravljate hrano na terasi oz. na vrtu kjer bivate. V primeru, da niste pri volji za kuhanje, lahko naročite hrano na dom.

Tisti, ki si želite mir in naravo, boste še posebno veseli. Do nas vodi zaprta ulica, zato je promet samo lokalni. V našem okolju so dobrodošle živali. Prostora za gibanje je veliko. Imamo prijazne muce, kužke, kokoške. Ker je vlaga primerna, temperature ugodne, so odlični pogoji za življenje veliko vrst živali. Ves dan nas spremlja petje ptičkov, srečamo srne, fazane, zajčke.

Otroci se lahko brezskrbno igrajo in uporabljajo na lastno odgovornost manjši topogan, gugalnico ali trampolin. Prav tako vam lahko priskrbimo kolesa za sproščeno kolesarjenje.

Od maja do avgusta je pri nas pestro. Na hiši ali v okolici gnezdijo vsaj tri vrste ptic. Na obisk pridejo smrdokavra z dolgim klunom, čigra… Mladi ptički bi želeli na hitro odleteti. Skrijejo se v veliko travo. Tam jih starši hranijo nekaj dni, da si opomorejo.

Poglejte si galerijo slik iz naše bližnje okolice.

Več fotografij iz okolja.