Kaj lahko počnem?

Slovenska obala je majhna, pa vendar čudovita. Tisti, ki iščete mir, počitek in naravo, boste to gotovo našli pri nas. Spoznati obalo malo drugače, je gotovo izziv. Veliko obiskovalcev razume morje kot centere turističnih središč in plažo. Mi vam ponujano obalo z druge strani, ki vključije vse poznano in še več. Veliko obiskovalcev nikoli ne doživi tako naravnih počitnic.

Človek je del narave in prepričani smo, da se je moramo držati.

Seča, nasip med restavracijo Ribič in Avtokamp Lucija

Če boste naši gostje, vam toplo priporočamo uporaba kolesa za ves čas letovanja. Poskrbeli boste za svoje telo, hkrati boste lahko dostopali do vseh delov obale, brez iskanja prostega parkirnega prostora. Lahko pa vas odpeljemo na določeno točko na obali in vas pridemo iskati po dogovoru. Tako boste lahko brez skrbi in obveznosti na morju oz. plaži.

Na kratko vam predstavljamo potovanje od najetega apartmaja in vse do Portoroža ali pa peš pot po naši okolici. Pot do morja je nezahtevna za kolesarje, brez posebnih vzponov saj se nahajamo le na 35 m nadmorske višine. 2.5 km se peljete po neprometni cesti mimo osnovne šole do trga v Sečovljah.

Pot nadaljujete po urejeni stezi za kolesarje in pešce (Parencana) 3 km. Sprehajalna pot in kolesarska steza je speljana v Krajinski park Sečoveljske soline, kjer je tudi naravni rezervat za ptice. Ostane še 1.2 km poti do plaže pri gostilni Ribič, ki pelje ob Jernejevem kanalu. Videli boste privezane jadrnice, čolne.

Na začetku (pri gostilni Ribič) je plaža primerna za otroke. Na nasipu ob morju, rt Seča, imate veliko prostora za športne aktivnosti (kajt, surf, odbojka…). Na prostem so postavljena orodja za vadbo. Pot se nadaljuje po Avtokampu Lucija, ki je prehoden za pešce in kolesarje do Marine Portorož. Kopate se lahko vse od restavracije Ribič dalje proti Portorožu ali pa občudujete Sečoveljske soline oz. Portoroški zaliv.

Obiščete lahko Forma Vivo z odlično razgledno točko, nahaja se nad Avtokampom oz. je hrib nad vami. S kolesom lahko nadaljujete do Portoroža, pod tunel na Valeti, kjer je včasih potekala ozkotirna železniška proga Parencana, do Strunjana in hitro prispete v Izolo. Od tam pa po obali vse do Kopra. Lahko izberete krajšo pot do Pirana ali Fiesese peljete se ob morju mimo turističnega kompleksa Bernardin. Skratka, če bo vaš dopust dovolj dolg, se lahko kopate in raziskujete prav vsa obalna mesta. Vrnete se po isti poti, ki je varna za kolesarje.

Načrt potovanja s kolesom (peš) si lahko pogledate na tej povezavi.

Do obale pri Ribiču, imate z vozilom le 12 minut. Parkirni prostor je urejen in je plačljiv. Z vozilom lahko hitro prispete v Lucijo (5,8 km – 10 minut) in opravite nakupe v industrijski coni (Eurospin, Tuš, Lidl) ali Mercator.

Smo v neposredni bližini hrvaške meje. V času sezone so ob koncu tedna večji zastoji, vendar pri izbiri pravega časa za prehod je tudi to odlična rešitev za obisk Kanegre (13 km – 19 minut), Savudrije (18 km – 24 minut) ali Umaga (16 km – 22 minut) kjer imate čudovit Aqua park. Primeren je za mlade in razigrane, ki uživajo na vodnih dogodivščinah.

Ogled letališča Portorož je skoraj nujen. Če imate pustolovskega duha se lahko naročite na panoramski izlet z letalom.

V bližini je urejena pohodna pot, ki pelje iz Sečovelj do Kroga v Korte in nazaj v Parecag. Daljša pot pa vodi iz Sečovelj do Kroga, skozi Dragonjo v Novo vas, ter naprej v Padno.

V primeru, da ste gurmani, vam priporočamo restavracijo Pepe nero na Sečoveljskem letališču, Mama Marička od master šefa Klemna, se ustavite na lokalnem pivu in kulinaričnih dobrotah v gostilni Stazione Parenzana ali zavijete ob Jernejevem kanalu do restavracije Ribič, ki je ena izmed odličnih ribjih gostiln z direktnim pogledom na soline in morje.

Na željo vam priskrbimo plinski žar in v prijetnem vzdušju pripravljate hrano na prostem. V primeru, da niste pri volji za kuhanje, lahko naročite hrano na dom.

Tisti, ki si želite mir in naravo boste še posebno veseli. Do nas vodi zaprta ulica, zato je promet samo lokalni. V našem okolju so dobrodošle tudi živali. Prostora za gibanje je veliko. Imamo prijazne muce, kužke, kokoške. Ker je vlaga primerna, temperature ugodne, so odlični pogoji za življenje veliko vrst živali. Velikokrat srečamo srne, fazane, zajčke in obiščejo nas divji prašički. Poglejte si galerijo slik iz naše bližnje okolice.

Od maja do avgusta je pri nas pestro. Na hiši ali v okolici gnezdijo vsaj tri vrste ptic. Na obisk pridejo smrdokavra z dolgim klunom, čigra… Mladi ptički bi želeli na hitro odleteti. Skrijejo se v veliko travo. Tam jih starši hranijo nekaj dni, da si opomorejo.

Več fotografij iz okolja.

Otroci se lahko brezskrbno igrajo in uporabljajo na lastno odgovornost trampolin ali gugalnico. Na željo vam lahko priskrbimo žar. Prav tako vam lahko priskrbimo kolesa za sproščeno kolesarjenje.